Dongguan CBD Parking Building | Archframe Design Awards 2021

Dongguan CBD Parking Building

The project bases a planning area of 4844 square meters, and a total construction area of 20575 square meters, which is the first pilot parking building project of Dongguan city image renewal and relieves the city traffic pressure. The site selection of the project is located at the junction of Shizhu Road and Tiyu Road in Guancheng District, which belongs to the core urban area of one center and two axes in Dongguan. The project is surrounded by a green landscape and it is surrounded by the municipal government administration, offices, businesses, hotels, and other urban functions, which is an important venue to show the urban culture of Dongguan.

Gold Winner | Archframe Design Awards 2021
Design Firm – GWP Architects
Project Title – Dongguan CBD Parking Building
Project Category РEducational 
Project Status – Unbuilt
Architect/Designer – Guowei Zhang
Design Team – GWP Architects
Practice – Professional Architect
Country – China

The area has long had multiple traffic problems such as insufficient parking spaces and parking on ground roads. Starting from the actual functional requirements of the project, the GWP team combined the innovative design concept with the image of the new urban landmark, striving to solve the parking congestion problem in the area while creating a convenient and comfortable traffic experience for urban commuters.

The concept of this project is inspired by the unique winding water veins in the water town of Dongguan and the core position of “one heart and two axes” where the project is located. It is proposed that the two extended urban main roads converge as a dynamic ribbon of flowing water, which reorganizes, sorts, twists and constructs the disorderly parking situation in the surrounding areas into the space and skin language of parking buildings. Organize the vehicle action line with the trend of infinite flow and rotation. Thus, the two dynamic curves spiral up to form the parking building as the architectural image of urban sculpture.

The design of the project uses the unique car flow line of the parking building as the traction force to generate the volume through the continuous circulation of the building. Finally, it is optimized and deformed with the geometric shape of the site to achieve a pure and simple architectural form. The continuous and circular facade “ribbon” runs through every corner of the building, giving rise to a series of rich and diverse spatial forms, and visually creating an architectural language that is integrated with the surrounding urban environment from inside to outside.

The project is completed and it is expected to be put into use at the end of the year.


1 thought on “Dongguan CBD Parking Building | Archframe Design Awards 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

^